Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Νότια Ιταλία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, η Ελληνική Κοινότητα Brindisi, Lecce & Taranto Ιταλίας γιόρτασε φέτος την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Σύλλογο "Κυψέλη Χορού & Πολιτισμού", Βλαχιώτη Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, που προσκλήθηκε, για το σκοπό, αυτό από την Ελληνική Κοινότητα. 


Η αποστολή του Συλλόγου, περιελάμβανε:
  • Τη χορευτική ομάδα παραστάσεων του Συλλόγου, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας χορού κ. Ελένης Μαχαίρα.
  • Τη χορωδία "Λιόπετρα" του Συλλόγου "Νέοι Ορίζοντες", στο πλαίσιο τη γενικότερης συνεργασίας των δύο Συλλόγων.
  • Τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ευρώτα κ.κ. Δημήτρη Διαμαντάκο, Παναγιώτη Λυμπέρη, Αργυρώ Κρητικάκου.

Επίτιμος προσκεκλημένος στην αποστολή ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννης Δήμας, ο οποίος είναι υπεύθυνος της ειδικότητας Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων.


Οι εκδηλώσεις έδωσαν την ευκαιρία να προβληθεί η εθνική μας επέτειος αλλά και ο Δήμος Ευρώτα στη γειτονική χώρα. Πραγματοποιήθηκαν τα εξής:


Σάββατο 22 Μαρτίου, στο Δήμο του Brindisi


Την αποστολή υποδέχθηκε η Δημοτική Αρχή του Μπρίντιζι στο Palazzo Nervegna, όπου παράλληλα εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Grecia & Magna Grecia". 

Παρουσιάστηκαν Ελληνικοί χοροί από την ομάδα παραστάσεων της "Κυψέλης", τραγούδια από τη χορωδία "Λιόπετρα", καθώς και ομιλία του καθηγητή κ. Ιωάννη Δήμα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, τους χορούς και τα τραγούδια του εθνικού αγώνα, αλλά και το ρόλο των Ιταλών φιλελλήνων.

Ακολούθησε Δεξίωση προς τιμήν της Ελληνικής αντιπροσωπείας, από τον επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στο Bridisi κ. Roberto Fusco.

Κυριακή 23 Μαρτίου, στο Δήμο του Surbo, στα περίχωρα του Lecce


Την αποστολή υποδέχθηκε ο Δήμαρχος του Surbo κ. Fabio Vincenti στην επίσημη αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου, όπου και υπογράφτηκε πρωτόκολο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Surbo και του Δήμου Ευρώτα. 

Στη συνέχεια η αποστολή μετέβη στο τοπικό σχολείο, όπου παρουσιάστηκαν Ελληνικοί χοροί από την ομάδα παραστάσεων της "Κυψέλης" και τραγούδια από τη χορωδία "Λιόπετρα". Επίσης, παρουσιάστηκαν ιταλικά τραγούδια από τα πολυφωνικά σύνολα παίδων και ενηλίκων του Δήμου Surbo, καθώς και παραδοσιακοί ιταλικοί χοροί, από μαθητές της Δημοτικής Σχολής Χορού του Surbo.

Ακολούθως, ο Δήμαρχος του Surbo παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της Ελληνικής αντιπροσωπείας.

Δευτέρα 24 Μαρτίου, στον Ελληνόφωνο Δήμο του Corigliano d'Otranto

Την αποστολή υποδέχθηκε η Δήμαρχος του Corigliano κ. Ada Fiore στο παλαιό φρούριο της πόλης. Παρουσιάστηκαν Ελληνικοί χοροί από την ομάδα παραστάσεων της "Κυψέλης" και τραγούδια από τη χορωδία "Λιόπετρα"

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η Ελληνική Κοινότητα παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της Ελληνικής αντιπροσωπείας, με τη συμμετοχή μουσικών συνόλων από τα Ελληνόφωνα.
Κυριακή 25 Μαρτίου, στον Ιερό Ναό του Αγ. Νίκολάου στο Brindisi

Η αποστολή παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία εις μνήμη των ηρώων της Επανάστασης του 1821. Η χορωδία "Λιόπετρα" έψαλε τους ύμνους και τα τροπάρια στον Ιερό Ναό.

Ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν της Ελληνικής αντιπροσωπείας από την Ενορία του Αγ. Νικολάου και την Ελληνική Κοινότητα.

Ακολούθως η αντιπροσωπεία αναχώρησε ακτοπλοϊκώς για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια του ταξιδιού, πραγματοποιήθηκε στα Ελληνόφωνα, από τον καθηγητή κ. Ιωάννη Δήμα, εισαγωγικό σεμινάριο για τους Ελληνικούς Χορούς, με τη συμμετοχή πλήθους Ελληνοφώνων της περιοχής, αλλά και Ιταλών φιλελλήνων.

Ο Σύλλογος "Κυψέλη Χορού & Πολιτισμού" επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά:
  • Την Ελληνική Κοινότητα Brindisi, Lecce & Taranto για την άριστη φιλοξενία που παρείχε, υπό τις οδηγίες του προέδρου κ. Ιωάννη Νταβίλη.
  • Το Δήμο Ευρώτα, που επιδότησε τη δαπάνη του ταξιδιού αλλά και συμμετείχε στις εκδηλώσεις με εκπροσώπους του.
  • Τη χορωδία "Λιόπετρα" του Συλλόγου "Νέοι Ορίζοντες" για την άριστη παρουσία της.
  • Τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννη Δήμα, που είχε εξέχοντα ρόλο στην παρουσίαση της Ελληνικής αποστολής, σε όλες τις εκδηλώσεις.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνια, ο Σύλλογος βρέθηκε για άλλη μια φορά κοντά στην Ομογένεια της Ιταλίας, με την ευχή να επαναληφθούν ανάλογες στιγμές στο άμεσο μέλλον.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ανάρτηση των σχολίων θα γίνεται μετά από απόφαση της διοίκησης του Συλλόγου